Gode råd til din brændeovn

Sådan vælger du den rigtige brændeovn

Udbuddet af brændeovne er stort, men det er ikke ligegyldigt, hvilken brændeovn du vælger.
Inden du beslutter dig for en model, bør du overveje følgende fem spørgsmål:

1.

Hvor stor skal din brændeovn være?

Skal brændeovnen være din primære kilde til opvarmning eller kun supplement til din nuværende varmekilde, hvor du først og fremmest vil nyde flammerne? Svaret er afgørende for dit valg af brændeovn.

Brændeovnes effekt bliver målt som en kW-værdi. KW er udtryk for den mængde varme, som ovnen afgiver. En tommelfingerregel siger, at 1 kW kan opvarme et rum på 10-20 kvadratmeter med normal loftshøjde alt efter husets isolering. Værdien ”kW ved afprøvning” fortæller, om den effekt, ovnen er godkendt efter ved den standardiserede EN-afprøvning.

Pas på med at købe brændeovnen for stor, da det kan føre til at man fyrer med for lidt lufttilførsel, så forbrændingen ikke er optimal.

2.

Skal du vælge strålevarme eller konvektionsvarme?

De fleste nye ovne er lavet efter konvektionsprincippet, hvor der cirkulerer luft mellem en indre og en ydre stålkappe. Når luften bliver varm, stiger den til vejrs og opvarmer rummet. En konvektionsbrændeovn giver en jævn varme og må stå tættere på brændbare materialer end en stråleovn. Du skal derfor nøje overveje, hvor din brændeovn skal stå. Strålevarmeovnen giver en mere intens varme, og kan være velegnet til mindre rum.

3.

Skal du vælge plade- eller støbejerns brændeovn?

Både pladejern og støbejern er fortrinlige materialer til fremstilling af brændeovne og pejseindsatse. I alle HETAs produkter indgår både pladejern og støbejern. Fordelingen bestemmes i forhold til holdbarhed og design.

4.

Skal du vælge stål, kakler, granit eller fedtsten til brændeovn?

HETAs ovne er lavet af stål og støbejern. Du kan derudover vælge at beklæde din ovn med stålkakler, keramik, fedtsten, limestone, granit og sandsten i flere varianter. Dit valg afhænger af stil og design, men også af nogle faktuelle forskelle. En ovn, som kun er fremstillet af stål eller støbejern, bliver hurtigere varm end en ovn med kakler eller fedtsten. Til gengæld køler den også hurtigt af, når ilden er gået ud.

Kakler og specielt fedtsten er lidt længere om at varme op, men til gengæld holder de på varmen længe efter, at ilden er gået ud. De lidt større fedtstensovne kan holde på varmen i mange timer og kan let holde stuen/huset dejlig varmt hele natten, så der også er lunt om morgenen, når du står op.

5.

Hvilken forbrændingsteknik skal din brændeovn have?

For din pengepungs og miljøets skyld skal du overveje, hvordan din brændeovn brænder. HETA-ovnenes helt unikke dimensionering af brændkammer og tilhørende luftveje betyder, at CO2 og skadelige partikler er reduceret til et absolut minimum. HETAs moderne forbrændingsteknik Clean Burn er særdeles effektiv og fjerner sodpartikler på glaslågen og gennem røgkanaler. Når du tænder op, opstår der med det samme en sund og behagelig strålevarme gennem de store glasruder, og kort efter begynder konvektionssystemet at fordele varmen og hyggen i rummet og de tilstødende lokaler.

Korte tips til at bruge din brændeovn

1.

Installation skal udføres rigtigt af en sagkyndig.

2.

Skorstenen skal være godkendt. Er din skorsten gammel, skal den efterses og godkendes af skorstensfejeren.

3.

Brug aldrig vådt brænde.

4.

Brug ikke mælkekartoner eller trykimprægneret træ, blade og aviser som brænde. Det udvikler giftstoffer.

5.

Læs betjeningsvejledningen. Brug 15-20 minutter på optændingen, så både ovn og skorsten bliver rigtig varme.

6.

Fyr lidt, men ofte. Fyrer du med for store mængder, er du tilbøjelig til at skrue for langt ned for luften, hvilket forurener meget.

7.

Fyr aldrig natten over. Dette skader miljøet, fordi uforbrændte gasser ryger ud gennem skorstenen.

Sådan tænder du op i din brændeovn

1.

Åben helt for luftspjældet.

2.

Læg tre pinde vinkelret med lågen i bunden af ovnen. Husk cirka to centimeter mellem hver pind.

3.

Læg herefter nogle mindre pinde på tværs. Ovenpå lægger du igen nogle tyndere pinde vinkelret på lågen. Læg evt. flere lag på kryds og tværs.

4.

Læg til sidst kvas eller meget tynde pinde og et par optændingsposer eller -brikker allerøverst.

5.

Sæt ild til kvas eller tynde pinde, og lad gerne ovnen stå cirka en centimeter åben, indtil ilden har godt fat.

6.

Gå herefter over til almindelig drift. Brug her kun sekundær luft/forbrændingsluft og luk alt andet: dør, primær luft, ventil, askeskuffe m.m., så der kun tilføres luft fra toppen af lågen/glasset.

7.

Bliver ruden eller stenene herefter sorte, får ovnen for lidt luft.

HETA Brænde brændestykker træ

Tørring af brænde

Du kan bruge alle gængse former for træ. Brændet skal være kløvet og lagt til tørre 1-2 år under et halvtag for at opnå en fugtighed på max 18%. Husk på at brændet optager lidt fugt i vinterperioden. Alt træ har ca. samme brændværdi pr. kg. Eg og bøg er f.eks. tungt, og har større vægt og dermed større brændværdi pr. kubikmeter. Fyrretræ er meget let, og har en mindre brændværdi pr. kubikmeter.

Sådan vedligeholder du din brændeovn

Brændeovne med overfladebehandlet varmebestandigt lak
Du kan tørre brændeovnen af med en fugtig klud. Reparer eventuelle små skader med en reparationslak på spraydåse.

Rengøring af glas
Hvis dit træ ikke er tørt nok, vil forbrændingstemperaturen være for lav. Træet ulmer i stedet for at brænde, og det giver sod på glasset. Du kan rengøre glasset med almindeligt vinduespudsemiddel eller en speciel glasrens, som du kan købe hos din HETA forhandler.

Reparation og rengøring af fedtsten
Fedtsten er et forholdsvis blødt naturprodukt. Du kan derfor reparere evt. ridser eller anden beskadigelse af overfladen med fint sandpapir (korn 120). Men vær forsigtig.

Du kan rengøre snavsede overflader som sod, fedt osv. med vand og fx brun sæbe.

· Fordel sæben på fladen
· Lad den virke i nogle minutter
· Vask fladen af i varmt vand
· Når overfladen er tør, kan den evt. slibes let med fint sandpapir

Større skader
Hvis et stykke er slået af, kan du lime det på med vandglas, som du kan købe hos din forhandler.

· Smør vandglas på begge flader, hvor der skal samles.
· Hold stykket på i 24 timer.
· Slib efter med sandpapir, korn 120.

Hvis et stykke mangler, eller slagmærket er dybt, kan du reparere skaden med en blanding af fedtstenspulver og vandglas, som du kan købe hos din forhandler.

· Bland pulver og vandglas til en passende konsistens.
· Fjern eventuelt støv.
· Pensl med vandglas for at sikre en god vedhæftning.
· Påfør rigelig fedtstensmasse, da det trækker sig sammen, når det hærder. Du kan løbende fylde efter, hvis du synes, det er nødvendigt.
· Efter 24 timer kan du slibe den hærdede overflade. Brug først sandpapir korn 60-80 og slut med sandpapir, korn 120.

5 års garanti på alle HETA brændeovne

Alle brændeovne kontrolleres, inden de forlader fabrikken. Derudover får du naturligvis hele fem års garanti på din HETA brændeovn eller pejs.

HETA garanti stempel 5 år

HETA brændeovne er certificeret efter ISO ZERT DIN ISO 9001 kvalitetssystem som garanti for, at vi opretholder den høje kvalitetsstandard. Kundetilfredshed er det vigtigste punkt i vores firmafilosofi.