Sådan tænder du op i din brændeovn

1.

Installation skal udføres rigtigt af en sagkyndig

2.

Skorstenen skal være godkendt. Gamle skorstene skal efterses og godkendes af skorstensfejeren.

3.

Brug ikke mælkekartoner eller trykimprægneret træ, blade og aviser som brænde. Det udvikler giftstoffer.

4.

Brug aldrig vådt brænde.

5.

Læs betjeningsvejledningen. Brug 15-20 minutter på optændingen, så både ovn og skorsten bliver rigtig varme.

6.

Gå herefter over til almindelig drift. Brug her kun sekundær luft / forbrændingsluft og luk alt andet: dør, primær luft, ventil, askeskuffe m.m., så der kun tilføres luft fra toppen af lågen / glasset.

7.

Bliver ruden eller stenene herefter sorte, betyder det at ovnen får for lidt luft.

8.

Fyr lidt, men ofte. Fyrer man med for store mængder, er man tilbøjelig til at skrue for langt ned for luften, hvilket forurener.

9.

Fyr aldrig natten over. Dette skader miljøet, fordi uforbrændte gasser ryger ud gennem skorstenen.

brænde

Tørring af brænde

Alle gængse former for træ kan anvendes. Brændet skal være kløvet og lagt til tørre 1-2 år under et halvtag for at opnå en fugtighed på max 18%. Husk på at brændet optager lidt fugt i vinterperioden. Alt træ har ca. samme brændværdi pr. kg. Eg og bøg er f.eks. tungt, og har større vægt og dermed større brændværdi pr. kubikmeter. Fyrretræ er meget let, og har en mindre brændværdi pr. kubikmeter.

Vedligeholdelse af din brændeovn

Brændeovne med overfladebehandlet varmebestandigt lak
Rengøring foretages med en fugtig klud. Udbedring af eventuelle skader kan foretages med en reparationslak, som kan købes på spraydåse.

Rengøring af glas
Hvis træet ikke er tørt nok, vil forbrændingstemperaturen være for lav. Træet ulmer i stedet for at brænde, og det giver sod på glasset. Hvis det er nødvendigt, kan glasses rengøres med almindeligt vinduespudsemiddel, eller med en speciel glasrens, der kan købes hos forhandleren.

Reparation og rengøring af fedtsten
Fedtsten er et forholdsvis blødt naturprodukt. Det vil derfor være muligt at reparere evt. ridser eller anden beskadigelse af overfladen med fint sandpapir (korn 120), men vær forsigtig

Snavsede overflader såsom sod, fedt osv. bør rengøres med vand og f.eks. brun sæbe
· Sæben fordeles på fladen
· Lad den virke i nogle minutter
· Vask fladen af i varmt vand
· Når overfladen er tør, kan den evt. slibes let med fint sandpapir

Større skader
Større skader, f.eks. hvis et stykke er slået af eller mangler. Hvis det afbrækkede stykke er intakt, kan det pålimes med “vandglas” (kan rekvireres fra HETA A/S). Påsmør vandglas på emnerne, fasthold disse i 24 timer, hvorefter efterbehandling med sandpapir (korn 120) kan finde sted.

Hvis et stykke mangler, eller slagmærket er dybt, kan skaden udbedres med en blanding af fedtstenspulver og vandglas (kan rekvireres fra HETA A/S). Pulver og vandglas blandes til en passende konsistens. Inden påføring af massen skal støv fjernes. Emnet pensles med vandglas for at sikre en god vedhæftning. Påfør rigelig fedtstensmasse, da denne trækker sig sammen under hærdningen. Efterfyldning kan evt. foretages efter behov.

Efter 24 timer kan den hærdede overflade slibes. Dette gøres først med sandpapir korn 60-80 og til slut med sandpapir korn 120.

5 års garanti på alle HETA brændeovne

Ingen brændeovn forlader HETA uden at undergå en udførlig produktions- og kvalitetskontrol, der i stikprøver foretages personligt af direktør Carsten Bach eller fabrikschef Martin Bach.

Heta garanti stempel

HETA brændeovne er certificeret efter ISO ZERT DIN ISO 9001 kvalitetssystem, der gives som garanti for, at vi opretholder den høje kvalitetsstandard. Kundetilfredshed er det vigtigste punkt i vores firmafilosofi.